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Acaulospora flava, a new arbuscular mycorrhizal fungus from Coffea arabica and Plukenetia volubilis plantations at the sources of the Amazon river in Peru
Journal
Journal of Applied Botany and Food Quality
Date Issued
2021-08-06
Author(s)
Corazon Guivin, Mike Anderson
Vallejos Tapullima, Adela
De la Sota Ricaldi, Ana María
Cerna Mendoza, Agustín
Guerrero Abad, Juan Carlos
Santos, Viviane Monique
Da Silva, Glandstone Alves
Oehl, Fritz
DOI
https://doi.org/10.5073/JABFQ.2021.094.014
Abstract
A new arbuscular mycorrhizal fungus, Acaulospora flava, was found in coffee (Coffea arabica) and inka nut (Plukenetia volubilis) plantations in the Amazonia region of San Martín State in Peru. The fungus was propagated in bait cultures on Sorghum vulgare, Brachiaria brizantha and Medicago sativa as host plants. It differentiates typical acaulosporoid spores laterally on sporiferous saccule necks. The spores are light yellow, bright yellow to yellow brown, (95-)105-160 × (95-)100-150 μm in diameter and have smooth spore surfaces. Phylogenetically, A. flava clusters in a well-separated clade, nearest to A. kentinensis, followed by A. herrerae, A. spinosissima, A. excavata and A. aspera, of which remarkably A. spinosissima, A. excavata and A. aspera had also been found in inka nut plantations of San Martín State during the last years. Here, we report also A. herrerae and A. fragilissima as fungal symbionts within the rhizosphere of coffee and the inka nut. The later two fungi had so far been recorded by concomitant morphological and molecular analyses only from tropical islands, A. herrerae from Cuba in the Golf of Mexico and A. fragilissima from New Caledonia in the southwest Pacific Ocean close to Australia. In this study, the ITS region of A. herrerae was analyzed for the first time and deposited in the public databases. In total, we already recovered fourteen Acaulospora species from coffee and inka nut plantations in San Martín State of Peru, suggesting that Acaulospora species are frequent and beneficial symbionts in coffee and inka nut roots in San Martín State of Peru.
Se encontró un nuevo hongo micorrícico arbuscular, Acaulospora fava, en plantaciones de café (Coffea arabica) y nuez de inka (Plukenetia volubilis) en la región amazónica del estado de San Martín en Perú. El hongo se propagó en cultivos de cebo en Sorghum vulgare, Brachiaria brizantha y Medicago sativa como plantas huésped. Diferencia las típicas esporas acaulosporoides lateralmente en los cuellos de los sáculos esporíferos. Las esporas son de color amarillo claro, entre amarillo brillante y marrón amarillento, de (95-)105-160 × (95-)100-150 μm de diámetro y tienen superficies de esporas lisas. Filogenéticamente, A. fava se agrupa en un clado bien separado, más cercano a A. kentinensis, seguido de A. herrerae, A. spinosissima, A. excavata y A. aspera, de los cuales, notablemente, A. spinosissima, A. excavata y A. aspera también se han encontrado en las plantaciones de nuez de inka del Estado de San Martín durante los últimos años. Aquí, reportamos también a A. herrerae y A. fragilissima como hongos simbiontes dentro de la rizosfera del café y la nuez inka. Estos dos últimos hongos habían sido registrados hasta ahora, mediante análisis morfológicos y moleculares concomitantes, sólo en islas tropicales: A. herrerae en Cuba, en el Golfo de México, y A. fragilissima en Nueva Caledonia, en el suroeste del Océano Pacífico, cerca de Australia. En este estudio, se analizó por primera vez la región ITS de A. herrerae y se depositó en las bases de datos públicas. En total, ya hemos recuperado catorce especies de Acaulospora en plantaciones de café y nuez de inka en el estado de San Martín, Perú, lo que sugiere que las especies de Acaulospora son simbiontes frecuentes y beneficiosos en las raíces del café y la nuez de inka en el estado de San Martín, Perú.
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Name
Corazon-et-al_2021_Acaulospora_Flava.pdf
Description
Artículo
Size
2.69 MB
Format
Adobe PDF
Checksum
(MD5):24ca103e16345e2734c21d379f111f33