Examinando por Department "Subdirección de Promoción de la Innovación"
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Publicación Capsaicinoids, flavonoids, tocopherols, antioxidant capacity and color attributes in 23 native Peruvian chili peppers (Capsicum spp.) grown in three different locations(Springer Nature, 2014-09-12) ;Meckelmann, Sven ;Riegel, Dieter ;Van Zonneveld, Maarten ;Rios Lobo, Llermé; ;Mueller Seitz, ErikaPetz, MichaelTwenty-three Peruvian chili pepper accessions, belonging to the four domesticated species Capsicum annuum, Capsicum baccatum, Capsicum chinense and Capsicum frutescens, were grown under different meteorological conditions and agricultural practices in three Peruvian locations (Chiclayo, Piura and Pucallpa). Results are reported for powdered oven-dried bulk samples of each accession and each location by important quality attributes (capsaicinoids, flavonoids, tocopherols, antioxidant capacity, total polyphenols, extractable color (ASTA 20.1) and surface color). Multivariate data evaluation by principle component analysis and partial least square discriminant analysis did not show any underlying structure. Moreover, a high influence of the environment on the analyzed traits could be demonstrated by analysis of variance. Significant differences (p ≤ 0.001) between the accessions and all locations were observed for all traits. Besides, significant interaction between accessions and locations indicated that the accessions responded differently to changes of the locations. The calculation of an environmental impact factor allowed differing between chili peppers provided consistent phytochemical levels widely independent of the location or those that provided exceptional high levels for a specific trait at one of the locations. - Some of the metrics are blocked by yourconsent settings
Publicación Catálogo de ajíes (Capsicum spp.) peruanos promisorios conservados en el banco de semillas del INIA - Perú(Bioversity International, 2013) ;Libreros, Dimary ;Van Zonneveld, Maarten J. ;Petz, Michael ;Meckelmann, Sven W. ;Rios Lobo, Llermé; ;Amaya, KarenRamirez, MarleniEl catálogo resume los resultados de estudios agromorfológicos y bioquímicos hechos para un grupo de 35 accesiones de las 39 promisorias de ajíes del banco de semillas del INIA sembradas y caracterizadas en cuatro localidades diferentes, en regiones con un alto potencial para la producción de ajíes: Huaral, Tambo Grande, Piura y Chiclayo, y en la Amazonia peruana: Pucallpa y Ucayali, con la idea de estudiar su comportamiento en los diferentes ambientes. - Some of the metrics are blocked by yourconsent settings
Publicación Estudio de vigilancia tecnológica en el cultivo de cacao(Instituto Nacional de Innovación Agraria, 2021-11) ;Cayetano Terrel, Paolo; ;Olivarez Rivera, Evelyn LisseteVargas Cisneros, Sandra MariliaEs importante destacar que, el Perú es el segundo país productor de cacao orgánico y según la Organización Internacional del Cacao (ICCO) el Perú es el tercer país latinoamericano productor y exportador del cacao fino y de aroma, después de Ecuador y Brasil. El Área de Información y Vigilancia Tecnológica Agraria de la Dirección de Gestión de la Innovación Agraria del INIA, ha elaborado el “Estudio de Vigilancia Tecnológica en el Cultivo de Cacao” que tiene por objetivo mostrar el escenario de investigación y desarrollo tecnológico nacional e internacional, para dar a conocer las nuevas tecnologías, tendencias y los líderes tecnológicos enfocados al cultivo de Cacao, a través del análisis de patentes, publicaciones científicas y proyectos de investigación. Este estudio está dirigido a los investigadores y gestores de la I+D+i de la institución y actores del Sistema Nacional de Innovación Agraria (SNIA), para que sea adoptado como un documento de consulta en la toma de decisiones orientadas a desarrollar nuevas propuestas de investigación y desarrollo de tecnologías de alto impacto en el sector agropecuario del Perú. - Some of the metrics are blocked by yourconsent settings
Publicación Estudio de vigilancia tecnológica en el cultivo de frijol(Instituto Nacional de Innovación Agraria, 2022-05) ;Cayetano Terrel, Paolo; ;Olivarez Rivera, Evelyn LisseteVargas Cisneros, Sandra MariliaEl Frijol (Phaseolus vulgaris L.), es un cultivo de gran importancia entre las especies de leguminosas debido a su capacidad de adaptarse a los diferentes climas y suelos del Perú. Este cultivo, además de su importancia nutricional para el hombre y animales también actúa como agente nitrificante del suelo, debido a la fijación simbiótica del nitrógeno atmosférico. Además, forma parte de los cultivos tradicionales tanto por su valor nutritivo como económico. El Área de Información y Vigilancia Tecnológica Agraria de la Dirección de Gestión de la Innovación Agraria del INIA, ha elaborado el “Estudio de Vigilancia Tecnológica en el Cultivo de Frijol” que tiene por objetivo mostrar el escenario de investigación y desarrollo tecnológico nacional e internacional, para dar a conocer las nuevas tecnologías, tendencias y los líderes tecnológicos enfocados al cultivo de Frijol, a través del análisis de patentes, publicaciones científicas y proyectos de investigación. Este estudio está dirigido a los investigadores y gestores de la I+D+i de la institución y actores del Sistema Nacional de Innovación Agraria (SNIA), para que sea adoptado como un documento de consulta en la toma de decisiones orientadas a desarrollar nuevas propuestas de investigación y desarrollo de tecnologías de alto impacto en el sector agropecuario del Perú. - Some of the metrics are blocked by yourconsent settings
Publicación Estudio de vigilancia tecnológica en el cultivo de pallar(Instituto Nacional de Innovación Agraria, 2021-11) ;Cayetano Terrel, Paolo; ;Olivarez Rivera, Evelyn LisseteVargas Cisneros, Sandra MariliaEl Instituto Nacional de Innovación Agraria (INIA) del Ministerio de Desarrollo Agrario y Riego (MIDAGRI), a través del Área de Información y Vigilancia Tecnológica Agraria ha elaborado el “Estudio de vigilancia tecnológica en el cultivo de pallar” que tiene por objetivo mostrar el escenario de investigación y desarrollo tecnológico nacional e internacional, para dar a conocer las nuevas tecnologías y tendencias al cultivo de pallar, a través del análisis de patentes, publicaciones científicas y proyectos de investigación. Este estudio está dirigido a los investigadores y gestores de la I+D+i del Sistema Nacional de Innovación Agraria (SNIA) para que sea adoptado como un documento de consulta en la toma de decisiones orientadas a desarrollar nuevas propuestas de investigación y desarrollo de tecnologías de alto impacto en el sector agropecuario del Perú. - Some of the metrics are blocked by yourconsent settings
Publicación Estudio de vigilancia tecnológica en remediación de suelos de cultivos contaminados por cadmio(Instituto Nacional de Innovación Agraria, 2021-07) ;Cayetano Terrel, Paolo; ;Olivarez Rivera, Evelyn LisseteVargas Cisneros, Sandra MariliaEl presente estudio de vigilancia tecnológica en remediación de suelos de cultivos contaminados por cadmio, tiene como objetivo dar a conocer las nuevas tecnologías, tendencias y líderes tecnológicos enfocados en este tema. En este trabajo se identifican las principales patentes tecnológicas en dos áreas de interés: a) La remoción y disminución de cadmio mediante componentes químicos y b) La remoción y disminución de cadmio mediante componentes biológicos. Este estudio está dirigido a los investigadores, gestores de la I+D+i y actores del Sistema Nacional de Innovación Agraria (SNIA) para una adecuada toma de decisiones orientadas a desarrollar nuevas propuestas de investigación y desarrollo de tecnologías en el sector agrario del Perú. - Some of the metrics are blocked by yourconsent settings
Publicación Evaluation of Heat-sensitive Micronutrients in Fresh, Sun-dried and Solar-dried Capsicum Varieties Grown in Peru(University of Hohenheim, 2011-10) ;Nagle, Marcus ;Jankowsky, Birgit; ;Rios Lobo, Llermé ;Jäger, Matthias ;Nohr, DonatusMüller, JoachimIn this study, the vitamin and carotenoid content of three local varieties and six accessions of a gene bank in Peru were identified. It was observed that drying in the traditional way was almost impossible under Peruvian winter conditions (coast) and resulted in microbiological degradation, whereas almost all solar dryer samples reached the aimed moisture content. Dried capsicum with higher carotenoid and vitamin content provides products of better nutritional and economic value, which will contribute to food security. - Some of the metrics are blocked by yourconsent settings
Publicación Phytochemicals in native Peruvian Capsicum pubescens (Rocoto)(Springer Nature, 2015-07-29) ;Meckelmann, Sven W. ;Jansen, Christian ;Riegel, Dieter W. ;Van Zonneveld, Maarten ;Rios Lobo, Llermé; ;Mueller Seitz, ErikaPetz, MichaelPeru is considered a hotspot with maybe the highest diversity of domesticated chili peppers. Capsicum pubescens is the least explored domesticated chili pepper, especially with regard to its chemical composition. Thirtytwo different C. pubescens (Rocoto) accessions, out of the national Peruvian Capsicum germplasm collection at the Instituto Nacional de Innovación Agraria, were selected for investigating the phytochemical content and its variability. After drying and milling, the fruits were analyzed for the three major capsaicinoids (capsaicin, dihydrocapsaicin and nordihydrocapsaicin), flavonoid aglycons (quercetin, kaempferol, luteolin, apigenin), total polyphenol content, antioxidant capacity, tocopherol (α-, β- and γ-) content, fat content, ascorbic acid content, surface color and extractable color. The concentrations for selected traits ranged as follows: total capsaicinoids from 55 to 410 mg/100 g (corresponding to ca. 8400–60,000 SHU), total polyphenols from 1.8 to 2.5 g gallic acid equivalents/100 g, antioxidant capacity from 2.4 to 4.6 mmol Trolox/100 g and tocopherols from 6.8 to 18.4 mg/100 g. Only very few of the accessions contained detectable amounts of the major chili flavonoid quercetin. The results indicate that C. pubescens is generally less diverse and exhibits a lower content of almost all analyzed traits when compared to 147 Peruvian chili pepper accessions belonging to the other four domesticated species. - Some of the metrics are blocked by yourconsent settings
Publicación Screening Genetic Resources of Capsicum Peppers in Their Primary Center of Diversity in Bolivia and Peru(2015-09-24) ;Van Zonneveld, Maarten J. ;Ramirez, Marleni ;Williams, David E. ;Petz, Michael ;Meckelmann, Sven ;Avila, Teresa ;Bejarano Martinez, Carlos ;Rios Lobo, Llermé; ;Jäger, Mathias ;Libreros, Dimary ;Amaya, KarenScheldeman, XavierFor most crops, like Capsicum, their diversity remains under-researched for traits of interest for food, nutrition and other purposes. A small investment in screening this diversity for a wide range of traits is likely to reveal many traditional varieties with distinguished values. One objective of this study was to demonstrate, with Capsicum as model crop, the application of indicators of phenotypic and geographic diversity as effective criteria for selecting promising genebank accessions for multiple uses from crop centers of diversity. A second objective was to evaluate the expression of biochemical and agromorphological properties of the selected Capsicum accessions in different conditions. Four steps were involved: 1) Develop the necessary diversity by expanding genebank collections in Bolivia and Peru; 2) Establish representative subsets of ~100 accessions for biochemical screening of Capsicum fruits; 3) Select promising accessions for different uses after screening; and 4) Examine how these promising accessions express biochemical and agromorphological properties when grown in different environmental conditions. The Peruvian Capsicum collection now contains 712 accessions encompassing all five domesticated species (C. annuum, C. chinense, C. frutescens, C. baccatum, and C. pubescens). The collection in Bolivia now contains 487 accessions, representing all five domesticates plus four wild taxa (C. baccatum var. baccatum, C. caballeroi, C. cardenasii, and C. eximium). Following the biochemical screening, 44 Bolivian and 39 Peruvian accessions were selected as promising, representing wide variation in levels of antioxidant capacity, capsaicinoids, fat, flavonoids, polyphenols, quercetins, tocopherols, and color. In Peru, 23 promising accessions performed well in different environments, while each of the promising Bolivian accessions only performed well in a certain environment. Differences in Capsicum diversity and local contexts led to distinct outcomes in each country. In Peru, mild landraces with high values in health-related attributes were of interest to entrepreneurs. In Bolivia, wild Capsicum have high commercial demand.